Viktig melding:

Konsernet Meløy Energi Holding AS endrer navn på sine selskaper til følgende;

Meløy Energi Holding AS org.nr. 919082860 endrer navn til Lysvatn Holding AS

Meløy Energi AS org.nr. 977106184 endrer navn til Lysvatn AS

Meløy Nett AS org.nr. 919173122 endrer navn til Meløy Energi AS

Alle disse endringene er kun en navneendring og selskapene vil beholde samme org.nr. og banknummer som før.

Årsaken er navneendringene er myndighetskrav der nettselskap i et energikonsern ikke lenger kan ha samme eller lignende navn som morselskapet og annen konkurranseutsatt virksomhet i konsernet.

Den viktige trioen

- linjerydding

- Ikke trø på den steinen der, den er løs! Ole Petter Gåsvær (60) guider opp skråningen. Vi befinner oss på nordsiden av Selstad og er på tur opp til et parti i skogen der Bjørn Martinussen (49) og Ole Asp (26) er i full sving med det de kaller kvisting. De kapper altså av kvistene på trestammene de tidligere har felt.
Terrenget er ulendt og uforutsigbart med mye løs masse og steiner. Et skogsparti det ikke ville falt noen inn å gå tur i, for å si det sånn. Trioen utgjør sammen Meløy Energis avdeling for skogsarbeid og linjerydding.

Meløy  Energis skogere feller granskog

Foto: Uten dem vokser skogen rundt strømlinjene fritt og skaper farlige situasjoner. De jobber utelukkende ute og i enormt krevende terreng. Grubling, planlegging og kommunikasjon er stikkord når linjerydderne i Meløy Energi er på jobb.

Se deg for

- Om du ikke er i god form når du begynner så blir du fort det, smiler Ole Petter.
60-åringen har i 14 år hatt Meløy Energi som sin arbeidsgiver og i store deler av den tiden har han holdt på alene med den jobben de i dag er tre stykker som utfører.

- Jeg har hatt med meg litt hjelpearbeidere og sommervikarer innimellom, men det tar tid før du blir ordentlig dreven i denne jobben, utdyper han.

- Hva er det du må kunne for å være god på dette?

- Du må ha kompetanse på trær og skog, rett og slett. Et hvert tre er unikt i sin oppbygging og vil også oppføre seg annerledes under felling. Det er på ingen måte sånn at hvis du har felt et tre så har du felt alle.

Miljøet de arbeider i er ikke enkelt å komme seg frem i og i områder med mye løs masse er det fort gjort å gå på trynet.

- Det gjelder å se hvor man trør før man går, oppfordrer Ole Petter. Han er allerede gode 10 meter foran på tur opp i skråningen. Skillet mellom de med erfaring og de uten erfaring – altså meg - blir plutselig veldig stort. Hvis noen skulle ha behov for å jekkes ned noen hakk kan det å klatre opp en skråning med drevne tilskuere anbefales.

Foto: Etter 40 år som fagmann på skog har Ole Petter enormt med kunnskap å videreføre til sine to kollegaer. – Det er en selvfølge for meg at den erfaringen jeg sitter på skal deles med andre, sier Ole Petter. F.v Ole Kristian Asp, Bjørn Martinussen og Ole Petter Gåsvær.

Videreføre kunnskap

Der oppe venter Bjørn og Ole – de to Meløy Energi har ansatt i faste stillinger som skogsarbeider, eller linjerydder som det også kalles. Det vil si at de har tredoblet staben i den inntil da ganske lille avdelingen.
- Det er veldig fint for min del å kunne gi ordentlig opplæring og ha flere å støtte meg på i de vurderingene vi tar når vi jobber. Jeg ser det som en selvfølge at jeg deler av mine erfaringer og prøver å videreføre den kunnskapen jeg har opparbeidet meg, forklarer Ole Petter.

Nå reiser de rundt i hele kommunen sammen og rydder unna for å sikre god og stabil strømforsyning ut til innbyggerne.

- Det er en viktig vi jobb vi utfører. Hadde det bare fått gro ville det ført til mange linjebrudd og skader som det ville blitt omfattende å fikse opp i.

 

Foto: Som linjerydder må du tåle dårlig vær, tungt fysisk arbeid og ha hodet på rett plass når avgjørelser skal tas. Ole Kristian og Bjørn tar utfordringen på strak arm.

Enorm vekst

Området de rydder på Selstad er rundt en høyspentlinje på 22 kV og som er enormt viktig – den forsyner store deler av kommunen med strøm.

- Det har gått ras her tidligere og derfor er det veldig viktig at vi gjør den jobben her nå, for å sikre området rundt. Et linjebrudd her vil legge ut store områder og kreve store ressurser for å fikse, Ole Petter peker på linja som går bak han.

Mye av arbeidet er gjort og store deler av massen, altså de felte trærne, har allerede blitt kjørt bort. Likevel ligger det enda igjen mange stokker. Store stokker, som man på ingen måte burde stå i nærheten av når de faller.

- Vi målte et av trærne vi felte her til ca. 33 meter. Og disse trærne er bare rundt 55 år gamle, så det vokser enormt fort i akkurat dette partiet, bemerker han.

Kronisk utearbeider

- Det blir litt en livsstil, ja. Hvis du ikke liker fysisk krevende arbeid, gidder du ikke jobben i lengden. Jeg har alltid elsket å jobbe i skogen, det har vært mitt kall, på mange måter.
At han trives i skogen kan man konkludere med at stemmer ja, ettersom han er inne i sitt 40 arbeidsår som skogsarbeider. Først i Skogbruksetaten, så i jobb for kommunen og nå hos Meløy Energi – Ole Petter er en kronisk utearbeider.

- Jeg tror ikke jeg er laget for å sitte bak et skrivebord. Klart, når været står på som verst og du blir våt uansett hva du gjør så kan det være slitsomt. Man blir lei av alt i perioder, men alt i alt synes jeg fortsatt denne jobben er utrolig givende.

Midt i blinken

Fra butikkjobb i 16 år til enormt krevende utejobb – Bjørn Martinussen (49) skiftet beite så det holdt. Det er et valg han ikke angrer på!

- Jeg stortrives. Jeg elsker å være utendørs og få brukt kroppen, og så er faget utrolig interessant. Jeg lærer veldig mye!

I stort sett akkurat et år har Bjørn vært en av tre som rydder linjene for Meløy Energi – en jobb som krever sitt både fysisk og mentalt.

- Du må være på. Det er små marginer for feil, og konsekvensene er store hvis det skulle skje noe. Så det gjelder å samarbeide godt, planlegge og ta seg tid til å gjøre ting ordentlig.

Holde seg i form

I lang tid var Bjørn å se bak disken på ´Sporten´ på Ørnes før han i fjor bestemte seg for å tenke annerledes.

- Jeg liker å holde meg i form og ser fordelene av å ha en fysisk aktiv jobb. Før kunne jeg være veldig tung i hodet etter en lang dag med kunder og småprat, nå er det veldig deilig å kunne slite ut kroppen, reflekterer han.

I ulendt terreng, krevende arbeidsstillinger og uforutsigbart klima jobber Bjørn hele dager – men det er faktisk ikke verst når det høljer ned.

- Jeg mistrives mer når det er 25 varmegrader og steiksol, hehe. Vi må ha på samme jobbantrekket uansett og da kan det bli rimelig varmt. Så da foretrekker jeg det litt kjøligere.

Foto: Å gå over til utejobb er et valg Bjørn ikke angrer på. – Det er deilig å få brukt kroppen og kjenne seg sliten fysisk når man kommer hjem.

Ikke bare bare

- Vi samarbeider veldig godt, Ole Petter er en god mentor som har mye god kunnskap og erfaringer. Det kommer veldig godt med, spesielt når man er ny. Det er mye å lære, smiler han.

Og utfordringer er det nok av. Å felle et tre er ikke bare å felle et tre, det må planlegges og den største jobben gjøres før man i det hele tatt har tatt i saga.

- Treet må falle akkurat dit vi vil at det skal falle og da krever det at vi tenker oss om og gjør de rette forberedelsene. Hvis ikke kan det gå veldig galt.

- Er du noen ganger redd?

- Nei. Aldri. Hvis man er redd har man gjort noe feil, da har man gått over streken. Da må man finne en annen måte å gjøre jobben på. 

Sikker økning

- HMS og sikkerhet er alfa omega og det føler vi at vi ivaretar bedre når vi har økt laget med to stykker til! Jan-Erik Risvik (40) er anleggsleder hos Meløy Energi og dermed også skogrydderenes overordnede.

- Vi er veldig fornøyde med å få inn Bjørn og Ole, de står på og er veldig lærevillige. Vi håper på at mye av den erfaringen Ole Petter sitter på kan videreføres. Men å erstatte han er nok en umulig oppgave, smiler han.

Som anleggsleder har han ansvar for alle arbeidslag Meløy Energi har ute i felt til enhver tid, og kan på den måten også beskrives som en avdelingsleder.

- Vi har forskrifter som gir et minimumskrav på hvor stor avstand det skal være mellom linjene og trær og det legger jo så klart føringene for når og hvor linjerydderne gjør jobben sin.

Strålende fornøyd

- Ole kjente vi til fra før, han har vært inne som hjelpearbeider sammen med Ole Petter tidligere og dermed visste vi hva vi fikk da vi ansatte han. Og det vi fikk er vi veldig fornøyd med. Bjørn søkte på en utlysning og fikk jobb etter en intervju-prosess hvor han imponerte oss. Også han er vi strålende fornøyd med, fastslår han.

Ved å ansette Ole og Bjørn har Meløy Energi tredoblet linjerydde-staben og Jan-Erik forteller at det gjør arbeidet, som foregår i hele Meløy kommune, mer overkommelig og ikke minst tryggere.

 

 

Tekst: Malin B. Ulsnæs. Foto: Edmund Ulsnæs, Ny Næring