Føler seg som ny

Lysvatn Kraftstasjon er renovert.

Følgende artikkel kunne leses i Ny Næring:

10 MNOK senere gjenstår bare småplukk. Totalrenovert 57-åring klar for nye tiår i tjeneste.

- Nå i september har det kun gjenstått en del listing, bittelitt bygningsmessig arbeid og branntetting. Og så legges det nytt gulv i maskinsalen – ca. 50 kvadrat, som skal males, opplyser prosjektleder Jonny Gjærde i Meløy Energi AS.

Litt mer enn 9,3

Lysvatn Kraftstasjon ved Ørnes er nemlig i prøvedrift akkurat nå, etter totalrenoveringen som har pågått for fullt siden i vår. I vår utgave 13. mai rapporterte vi fra byggeplassen, der Andritz Hydro, global ekspert på elektromekaniske systemer og hydraulisk kraftproduksjon, hadde en hovedrolle. Selve maskineriet beholdes i den 57 år gamle kraftstasjonen, men alt høyspent-utstyr, styreskap og kabler i 3 etasjer, og ikke minst kontrollrommet: bort, vekk. Lokale entreprenører som Moldjord Bygg og Anlegg, Nordland Betongsagservice og Malermester Engen har gitt viktige bidrag i total-renoveringen.

- Kostnaden på 9,3 millioner havner nok på rundt 10, siden vi har gjort noen ekstra vedlikeholdsoppgaver og revisjon på utstyret, siden det likevel stod, opplyser Jonny.

Litt etter ruta

Nylig inspiserte det nyvalgte styret i Meløy Energi AS sin ‘nye’ kraftstasjon, anført av styreleder Rolf-Inge Sleipnes. Prosjektet er riktignok litt etter framdriftsplanen - planlagt ferdigstillelse var i august.

- Under vedlikeholdsarbeid på et turbinblad kom vi borti en såkalt turtallssensor med ei talje. Den ble ødelagt, og en ny hadde en del dager leveringstid. Økonomisk har det ikke fått store konsekvenser at vi er litt etter ruta, siden prisen vi får på strøm ut har vært veldig lav nå, forklarer energiingeniør Jonny Gjærde.

Som har ledet det store vedlikeholdsprosjektet på selskapets kraftstasjon innerst i Spilderdalen i Meløy – den som første gang ble satt i drift 17. mars 1963.