Emil Seljevold

Nyutdannet energimontør

Fersk energimontør

En krevende og fysisk jobb – men også en av de viktigste. Emil Seljevold (20) er nyutdannet energimontør, og er nå en av de som bygger ut og vedlikeholder el-kraftnettet! - Jeg har alltid tenkt at jeg ville gå yrkesfag for å komme meg raskt ut i arbeidslivet, men da jeg skulle velge yrkesvei var det også viktig å finne en jobb der jeg fikk bruke kroppen, forteller Emil.

Bygge, drifte, sikre

Kort forklart: En energimontørs oppgave er å bygge, drifte og sikre strømnettet som vi alle er så avhengig av. Og jobben, den utføres stort sett ute – året rundt, i all slags vær!

- Ja…du må tåle at været varierer litt. Det går ikke an å sette seg inne foran peisen med én gang det blåser litt!
For dét gjør det, ofte – spesielt i det halvåret vi har lagt bak oss nå. Men dette virker ikke å være et problem for Emil.
- Jeg synes selvfølgelig det er deilig med finvær, og det er absolutt en fordel at det ikke blåser tretti meter i sekundet når man står ti meter oppe i en stolpe... Men, det går fint, dét også – det er da man kjenner at man lever, smiler han.

Fagprøve: bestått

I januar var han ferdig med to og et halvt år med læretid, og i februar tok han fagprøven og besto.
- Da jeg begynte var jo alt helt ukjent og det var mye å sette seg inn i... Men etter hvert som jeg begynte å forstå hva jeg holdt på med – så ble alt litt lettere!
For selv om han har gått ett år videregående skole med elektro og deretter ett år med el-energi, var det mye nytt da han begynte læretiden.
- Jeg husker at det begynte å bli skikkelig gøy da jeg ble flink nok til å kunne delta i samtaler og faglige diskusjoner med montørene, mimrer han.  
Og da fagprøven sto for tur var han så klar som han kunne være.
- Jeg fikk et prosjekt på Reipå hvor jeg skulle sette opp en trafokiosk, koble den til linja og utføre alt av arbeidet innvendig, så det var hektisk – men det gikk jo bare godt!

Energi Emil ferdig

Emil Seljevold tok fagprøven som energimontør i februar, og har nå fått jobb hos Nettpartner, i Troms.

Fakta:

Emil Seljevold (20) er oppvokst på Engavågen hvor han gikk grunnskole, flyttet deretter til Bodø for å studere – tok elektrofag på VG1 og el-energi på VG2, ved Bodø videregående skole. Flyttet hjem til læreplass hos Meløy Energi i 2019, og bestod fagprøven i februar -22. Han er sønn av Hugo Seljevold og Ann Kristin Johnsen, storebror er Lasse Seljevold og lillesøster er Mina Seljevold.
Synne Bakken Ulsnæs (tekst) og Edmund Ulsnæs (foto), Ny Næring AS